söndag 25 maj 2014

Val av rullskidor

Det är ej så lätt att välja rätt rullskidor idag när utbudet är relativt stort om man ej har någon erfarenhet av rullskidåkning. Därför kommer jag att försöka reda ut saker och ting lite plus att även komma med förslag på vilka rullskidor som skulle passa just åt dej.
Kommer även att berätta lite om kringutrustningen, typ rullskidstavar, bindningar mm.

9 saker att tänka på vid val av rullskidor :

1. Skall du köra klassisk eller fristil rullskidåkning ?

2. Asfalt , oljegrus eller grusväg?

3. Har du möjlighet att åka på cykel/gång vägar eller åker du på vanlig väg ?

4. Är du junior , dam , herr -75kg eller herr +75kg

5. Nybörjare eller van rullskidåkare ?

6. Träningsskidor eller tävlingsskidor ?

7. Hur mycket kommer du att rullskida ?

8. Nytt eller begagnat ?

9. Budgeten , hur mycket vill du satsa ?

Svar på frågorna ovan:


1. Skall du köra klassisk åkstil så ska du ha klassiska skidor och ska du skate (fristil) så ska du välja skate skidor. Combi rullskidor ska du undvika , combi rullskidor gör att du kan åka båda åkstilarna men du har ej ett bra rullskidpar för någon av stilarna.

2 och 3. På asfaltsvägar/cykel/gåväg kan du välja urethanhjul och aluminium stomme på rullskidan , oljegrus/vanlig väg så skulle  jag rekommendera gummihjul/komposit ram/stomme  och på grusväg/ dålig oljegrusväg så är det rullskidor med lufthjul möjligtvis rullskidor med bredda gummihjul och komposit ram kan gå om gruset är välpackat.

4. Som junior rullskidor rekommenderar vi skate jr rullskidor och detta beror på att juniorerna har svårt att diagonala med klassiska rullskidor och dom är även lite för klumpiga för en junior och med skate rullskidorna så kan man även parstaka och det är viktigt. Som dam åkare så kan du välja en lättare skida eventuellt en juniorrullskida om du är en lätt dam . Herr åkare väljer en senior rullskida , observera att somliga modeller har rekommendation om vikten på rullskidåkare men normalt så går vilken rullskida som helst .

5. Det är ingen skillnad om du är proffs eller amatör . Du bör endast satsa på bra märkes rullskidor.

6. Skall du tävla så ska du naturligtvis ha tävlingsskidor eller åtminstone lättrullade tävlingshjul till dina vanliga rullskidor . Det är enkelt att  byta hjul på rullskidorna . Till dom flesta rullskidor finns det olika hjul . Som vanliga träningsrullskidor skulle jag ej rekommendera för trögt rullande hjul = blir tungt och tekniken blir lidande . Lätt rullade rullskidhjul gör att du ej får ut något av träningslänken = det går för lätt. Brukar rekommendera åt "vanliga" rullskidåkare att hjulmotståndet skall motsvara som vanlig skidåkning på vintern.

7. Hur mycket du tänker åka har i princip ingen skillnad , kommer du att åka mycket så ska du ha topp kvalitet och om du kör mindre så bör du också ha en bra rullskida som känns bra att åka med då du åker.

8. Nytt naturligtvis , säger jag som handlar med nya rullskidor ;)
Men skämt och åsido , nya rullskidor är alltid att föredra . Har haft kontakt med många som köpt begagnade  och tyckt att dom gjort ett klipp. Det ska bara vara nya hjul  på rullskidorna och då blir nya hjul + vad dom betalat för dom gamla rullskidorna för det mesta dyrare än om dom fån en början köpt nya rullskidor.

9. Desto dyrare desto skönare att åka med, tyvärr är det så . Köp inga billiga rullskidor , du kommer ej att använda dom . Kolla också på vad nya hjul kostar , där är det ganska stor skillnad.


Andra saker att tänka på :


* Skidskor , går att använda samma som på vintern eller helst om du har 2 skidskopar så det säme är att rekommendera . Finns även speciella sommarskidskor.

* Bindningar , finns 2 olika modeller Salomon SNS och Rottefellers NNN. Vi monterar bindningen GRATIS vid rullskidköp . Ha alltid en fackman att montera bindningarna .

* Rullskidstavar , skall vara samma längd som på vintern. Gärna speciella rullskidstavar med hårdmetallspets så att du får grepp i asfalten. Eller så byter du ut trugorna på skidstavarn till speciell rullskidspetsar.

* Hjälm , är obligatorisk när du åker.

* Reflexväst eller annan tröja/jacka som syns i trafiken.

Ring 06-243774 , e-mail : stefan.barnas@run-go.fi , besök webshopen www.run-go eller kom in i affären när det är något du funderar över angående rullskidorna.

Vårt rullskidsortiment Klassiska , Skaterullskidor  ,  reservdelar/hjul , rullskidstavar+ spetsar och tillbehör till rullskidåkningenInga kommentarer: