onsdag 21 maj 2014

Skador bland ungdomar .

Nu är jag endast lekman på området  men jag kommer i kontakt med massor av ungdomar  och även föräldrar i mitt jobb på sportaffären . Och jag ser en markant ökning på skador på ungdomar 12-16 år som idrottar aktivt och även äldre idrottare.

Vad beror detta på ?
Finns säkert massor med olika orsaker men några gemensamma saker finns det.

1. Ungdomarna har ingen spontan idrott idag.
Hur många barn ser du ute på gårdarna som spelar boll, cyklar ,springer utomhus. Det gör att det ej finns någon grund kondition eller muskelstyrka.

2.För lite gymnastik i skolan.
Borde vara gymnastik varje dag.

3. Ensidigt träning.
Det blir ju naturligt så , har man tex. fotbollsträning i en hall och betalar hyra så är det ju naturligt att man tränar fotboll och inte något annat.

4. För länge sen vi klättrade i träd. Dvs. att vår muskulatur har ändrats, förslappats.

5. Felaktig utrustning. Som exempel man använder ej konstgräs fotbollsskor när man tränar på konstgräs hela vintern. Vanliga Fg fotbollsskor har för långa och hårda dubbar så att skaderisken ökar markant.

6. Föräldrarna som skämmer bort sina barn . Skall barnen till någon kompis så skjutsar man dom med bil , istället för att barnen får gå eller cykla till kompisen.

7. Maten vi äter. Maten som vi äter idag innehåller betydligt mindre vitaminer och mineraler än för. All snabbmat / halvfabrikats mat som vi stoppar i oss.

8. Latheten. Vi har det för bra inget att kämpa för / uppnå.  I klar text vi har det för bra !
Är lite slapp på träningarna ,ej koncentrerad till 100% och då gör man ett litet snedsteg som leder till en skada.

Det finns alltid undantag men detta är bara vad jag har snappat upp och konstaterat under mina 19 år som sporthandlare . Jämför också med hur det var när man själv var ung . Det är ju förstås en tid sen men utvecklingen har gått så otroligt snabbt  framåt? kanske för fort.
Man börjar nog bli gammal då man tycker att det var bättre för ;).

Kom gärna med kommentarer och funderingar runt ungdomsträning. Tror att detta är ett ämne som kommer att behandlas flera gånger ännu.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Är ju själv "gammal idrottare" och jag måste nog hålla med dej i det här Stefan. Jag började ju redan 1984 och håller fortfarande på med fotbollen..och jag har sett många börja och sluta....och jo...det är nog som du säger i många fall...jag tycker också att man i skolan ska införa mera gymnastik/idrott som balanserar upp allt sittande framför datorn. Dessutom , hur fysiskt tunga jobb finns det idag ? Vad händer efter skolgången? Mera sittande i arbetslivet i många fall... M.W.

Rungo sa...

Håller fullständigt med dej.
Det kommer att bli dyrt för samhället . Är rädd för att dagens ungdomar som bara håller på med sina telefoner, paddor mm kommer att behöva rehabilitering redan i 25-30års ålder.

Anonym sa...

Säkert kunde det behövas också mera gymnastiktimmar i skolan, men vi har samma antal timmar nu som för 30år sedan liksom för 50 år sedan när jag själv gick i skolan, de har inte minskat. Nu krävs det också att vi skall införa ämnen som drama och känslor på schemat - skolan kan inte börja ta hand om allt som elever missar under de 18 timmar per dygn som de inte är i skolan. Häromdagen var en elev sjukanmäld för att ingen hade tid att skjutsa honom - skolvägens längd är ca. 1,5 km...

Rungo sa...

Visst är det föräldrarnas fel en hel del oxå ( mobilen eller paddan är bra barnvakt) men skolan måste nog också försöka följa med i utvecklingen. Ett bra försök har dom börjat med i Malax.
Mera sånt.