söndag 30 mars 2014

Löpskor vs "barefota " skor .

Nu är det 10 år sen Nike kom med sin löpsko Nike Free.
År 2009 kom boken "born to Run" ut , då blev barefota löpningen en trend .

Många stora skomärken nonchalerade bort barefota skorna och sa att det går snart över.
Men nu efter fem år är barfota (minimalistiska) löpningen större än den varit.T.o.m. Asics har  gå med i trenden med sina Asics Gel Lyte 33.
Asics Gel Lyte 33 , dammodellen.


Vi har sålt löpskor i snart 20 år på Run&Go. När vi började så var det 85% av löparna / promenerade som skulle ha stabila skor, pronationskor . Nu år 2014 så är det bara dom som har otroligt med pronationsfel (dom som vrider in foten när dom springer/går) som skall ha stabila /pronationskor. Jag tror inte den mänskliga foten har ändrats så mycket på mindre än 20 år. Skorna har också blivit mycke lättare överlag på dom senaste åren.

I senaste Runners World tidningen hade dom en artikel om barfota skorna. Det har ju forskat ganska mycke om vad som är för/nackdelar med barfotskor/"vanliga"löpskor.

Forskingsläget idag:
Skaderisken :När det gäller skaderisken finns det än så länge inte tillräckligt med vetenskapliga bevis för att det skulle vara någon skillnad.
Löpekonomin: Det finns däremot svaga bevis för att det är mera gynnsamt för löpekonomin med att springa med barefotskor.

Slutsatsen blir spring med vad som känns bäst för just dej . Men var försiktig när du börjar att använda barefotskor.

Merrell barefot Access 2 ,dom rekommenderar vi .


Inga kommentarer: